Fabulous Spinazietaart

Fabulous Spinazietaart

Een van mijn favoriete recepten is er een die ik spontaan kan maken met ingrediënten die ik bijna altijd wel in huis heb en die ook nog eens door iedereen met smaak gegeten wordt inclusief mijzelf. Het is een recept die ik ken vanuit mijn kraamtijd en omdat je in de kraamtijd wel wat extra ijzer kan gebruiken is dit een perfect recept daarvoor.
En als je dan ook nog een geweldige kraamverzorgster treft die een heerlijk en makkelijk recept voor je heeft (en zelfs maakt :-), nou dan kan je helemaal goed aansterken.

Ik had het geluk die kraamverzorgster te hebben, en zij bakte voor mij haar beroemde Spinazietaart. Hij is om te smullen, makkelijk klaar te maken en als fijne bijkomstigheid zit deze taart boordevol ijzer. En voor borstvoedende kraamvrouwen zit er in de taart ook door de kaas en crème fraîche vetten voor de moedermelk.

Spinazie
Spinazie bevat meer ijzer dan de meeste groenten en is daardoor een veelgebruikte groente. Ook is Spinazie rijk aan caroteen, vitamine C,A, en E en anti-oxidanten en bevat 65% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur
Deze zijn goed voor je weerstand en belangrijk voor een mooie huid. Spinazie kan je op z’n hollands eten met aardappels en een eitje erbij, maar wordt ook veel verwerkt in pastasauzen en zoals ik straks laat zien in hartige taarten. Wat ook steeds meer in opkomst komt zijn groene smoothies, waar onder andere ook spinazie prima in verwerkt kan worden.

Ingrediënten

  • bladerdeeg, genoeg om de schaal mee te bedekken
  • 350 gram spinazie uit de diepvries
  • 250 gr gehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 plak feta kaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • geraspte kaas
  • evt. eetlepel pesto

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 graden, bladerdeeg laten ontdooien.
Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn.
Snipper de ui en pers de knoflook.
Rul het gehakt en voeg de uit en knoflook toe.
Voeg de Spinazie toe aan het gehaktmengsel, spinazie laten ontdooien onder af en toe roeren.
Kluts de eieren in een kom en meng de crème fraîche erdoor en eventueel een eetlepel pesto naar eigen smaak.
Het eimengsel door de spinazie roeren en daarna in stukjes de feta erdoor.
Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Dit laat je op het vuur staan tot het geheel gestold is.
De vorm invetten en bekleden met bladerdeeg, dan het spinaziemengsel erin gieten.
Strooi de pijnboompitten en de geraspte kaas erover.
De taart ongeveer 40 minuten in de oven, af en toe in de gaten houden of hij niet te bruin wordt maar ook niet te zacht blijft.

spinazietaart  ingredienten

De spinazietaart is heerlijk als hij net warm uit de oven gegeten wordt, maar kan ook prima gegeten worden als koud hapje. Kinderen vinden deze taart ook lekker, bovendien zou je er ook nog meer groente in kunnen stoppen als bijvoorbeeld tomaten, krijgen ze zo nog meer gezonds binnen!!

Laat je me weten of je een van mijn favoriete recepten hebt gemaakt en of je zelf nog een leuke variatie erop hebt bedacht??

Eet smakelijk!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*