Internationale vrouwendag 8 maart 2015
Bron: http://internationale-vrouwendag.nl/

Internationale vrouwendag 8 maart 2015

Geschiedenis

Internationale vrouwendag is ontstaan voor de eerste wereldoorlog. Toen vrouwen in verschillende landen opkwamen voor arbeid en kiesrecht. In Amerika en Rusland kwamen vrouwen van een textielindustrie voor zichzelf op wegens slechte arbeidsomstandigeheden. In 1911 deed de duitse socialiste Clara Zetkin een oproep om 8 maart uit te roepen tot internationale vrouwendag. In Nederland vieren we internationale vrouwendag vanaf het jaar 1912.

vrouwendag 8maart1914Economische zelfstandigheid

Elk jaar heeft deze vrouwendag een ander thema. Dit jaar is het thema: economische zelfstandigheid.

Inkomensgelijkheid is nog steeds niet gerealiseerd. Uit statistieken is gebleken dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen. In nederland verdienen vrouwen 16,9 procent per uur minder dan mannen.

Als alleenstaande vrouw vind ik het belangrijk mezelf te kunnen onderhouden. Ik zal dan ook niet bewust er voor kiezen economisch afhankelijk te worden van een man. Ik behoud het liefste mijn eigen onafhankelijkheid en voel me vrij als vrouw dit te bewezenlijken.

Wat te doen vandaag

Voor internationale vrouwendag worden er in veel steden verschillende activiteiten georganiseerd. Zoals in Rotterdam worden vandaag van 13:30-18:30 in het museumpark inspirerende presentaties gegeven, workshops en is er een inspiratiemarkt te vinden. Zo kan jij ook uitzoeken wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd en help mee aandacht te vragen voor internationale vrouwendag.

Ben jij economisch zelfstandig? Laat ons weten wat jij hebt gedaan vandaag op internationale vrouwendag 8 maart 2015.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*