Zonbescherming deel 1: Is een dagcrème met UV filter wel zinvol?

Zonbescherming deel 1: Is een dagcrème met UV filter wel zinvol?

 

Het wordt weer strandweer en zoals elk jaar worden we overspoeld met informatie rondom zonbescherming en zonnebrandproducten, over hoe we wel of niet met de zon moeten omgaan en over welke filter, met welke factor, de beste is. De informatie die ons bereikt is vaak tegenstrijdig en dat zorgt voor verwarring. De zon is ook belangrijk,want ze bezorgt ons een goed humeur en regelt onze hormoonhuishouding. Dankzij de zon kan ons lichaam vitamine D aanmaken, wat nodig is voor een goede botontwikkeling. Maar zoals iedereen wel weet kan de zon ook schadelijk zijn voor onze huid en gezondheid.  In de komende blogs zal ik iedere keer een stukje uitleggen over wat nou echt werkt en wat niet en onderwerpen bespreken die te maken hebben met zonbescherming van de huid.

  

Dagcrème met UV filter

Het is de laatste tijd een trend om de zon zoveel mogelijk te vermijden en ten allen tijden een zonnebeschermingsproduct te gebruiken, meestal verwerkt in een dagcrème.
Ik hoor het vaak genoeg om mij heen, dat mensen een dagcrème met UV filter smeren of willen gebruiken, omdat dat zo ‘’belangrijk’’ is tegen de schadelijke invloeden van de zon op de huid en ze dan goed beschermd zijn.

 

Nadelen van een dagcrème met UV filter

Helaas is het zo dat een dagcrème met een zonnefilter niet langer beschermd dan een gewone zonnebrandcrème. Na c.a. 2 uur is deze SPF uitgewerkt en niemand brengt zijn dagcrème elke twee uur opnieuw aan. Ze geven dus een vals gevoel van veiligheid, omdat de dagcrème vaak vroeg in de ochtend aangebracht word en grootendeels uitgewerkt is zodra u buiten komt.  Ook zijn er nog meer nadelen aan een dagcrème met UV filter. Het product zal duurder in prijs zijn vanwege de toegevoegde (synthetische) filters. Ook werken de zonnefilters allergieën in de hand waardoor standaard dagelijks gebruik de kans daarop vergroot (wat ook zeer nadelig is voor het geval een zonnefilter zeer gewenst is wanneer u de hele dag buiten doorbrengt).  Ook heeft ons lichaam UV straling nodig om goed te functioneren, juist de uurtjes in de ochtend en de namiddag bevat een gezonde dosis UV straling.

Wat kunnen we dan doen om de huid te beschermen?

Wat wel héél belangrijk is, is een dagverzorging waar anti-oxidanten in zitten. Schade en huidveroudering door vrije radicalen kan dan deels voorkómen worden. Met name natuurlijke vitamine E (“d-alfa-tocopherol-acetate”) biedt daartegen een efficiënte bescherming. Producten met deze vitamine (en zonder andere toegevoegde UV-filters) bieden al een beschermingsfactor 4 tot 6. Toegevoegd aan de producten voor de dagelijkse verzorging zijn andere maatregelen tegen het dagelijkse zonlicht dus overbodig. Toegevoegd aan zonneproducten vermindert vitamine E echter de concentratie chemische UV-filters of minerale pigmenten. Zo herkent u natuurlijke vitamine E op de verpakking: “d-alfa-tocopherol-acetate”.

 

Wat doet natuurlijke vitamine E precies?

Natuurlijke vitamine E werkt op de volgende manieren:

-Hij beschermd de eigen huidcellen door een verbinding aan te gaan met de vrije radicalen, waardoor de vrije radicalen niet de huidcellen aan kan tasten. Hiermee wordt het huidverouderingsproces wat veroorzaakt wordt door vrije radicalen afgeremd.

-De huid kan natuurlijke vitamine E opslaan en terugvallen op de voorraden voor als daar nood aan is. Heeft u dus een voorraad vitamine E in uw huid en wordt u blootgesteld aan de zon, dan doet uw huid een beroep op de voorraad vitamine E om zo toch beschermd te blijven tegen de vrije radicalen.

 

Nadelen vitamine E

Soms kan de huid reageren op vitamine E in de vorm van verstopte poriën/pukkels. Meestal ligt de oorzaak aan een te grote verzadiging van vitamine E. Als u bijvoorbeeld niet veel buiten komt, wordt er geen beroep gedaan op de voorraden en is uw huid teveel verzadigd. Het is dan verstandig wat minder vitamine E te gebruiken. Ook kan het zijn dat u allergisch bent voor vitamine E. Dat gaat dan meestal niet om de natuurlijke vitamine E, maar om de synthetische versie ‘’dl-alfa-tocopherol-acetate’’. Let dus op of er een ‘’l’’ achter de ‘’d’’ staat om te kijken of het wel natuurlijke vitamine E is. De synthetische versie werkt ook lang niet zo goed als de natuurlijke, omdat de moleculen veel groter zijn.

 

Conclusie

Gebruik goede producten voor de dagelijkse huidverzorging, waar natuurlijke vitamine E in verwerkt zit. Zo bent u ten alle tijden licht beschermd tegen de schadelijke UV straling voor korte momenten buiten en gaat u huidveroudering tegen die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. Gaat u echter lang(er) de zon in, dan is het verstandig een goed zonnebeschermingsproduct te gebruiken. Het is raadzaam om de zon op het heetst van de dag, tussen 11.00 u en 15.00 u te vermijden.

Bent u benieuwd hoe dat nou zit met zonnefilters? Binnenkort verschijnt er een blog over hoe u zelf kunt uitrekenen welke SPF filter uw huid nodig heeft en waarom SPF50 eigenlijk overbodig is.

Gebruiken jullie een dagcrème met UV filter? En wat zijn jullie ervaringen daarmee? Reageer dan hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*