De Tuin Lente-proof maken

De Tuin Lente-proof maken

Het zonnetje schijnt en de temperaturen lopen op, ik krijg gelijk zin om in mijn tuin te zitten!! Maar voor dat ik dat daadwerkelijk ook rustig kan gaan doen merk ik dat ik de tuin graag op orde heb en dus moet er weer gewerkt worden om de tuin weer Lente-proof te maken. Dat betekent bladeren vegen en opruimen, snoeien en bollen in de grond planten om over een paar maanden weer volop van alle bloeiende planten te kunnen genieten. Ik ga een paar tips met jullie doornemen waar ik wat aan heb gehad, zodat ik nu eindelijk kan genieten iedere keer dat het lente zonnetje tevoorschijn komt.

Planten snoeien
In het voorjaar is het tijd om een aantal planten te snoeien zodat ze daarna met al hun kracht kunnen gaan groeien en bloeien. Planten en struiken groeien door het snoeien krachtiger en ze krijgen meer een mooiere bloemen.
Nou kan je in het wilde weg gaan knippen, maar je wil natuurlijk geen schade aan de planten aanbrengen en het meest optimale eruit halen dus ik neem een planten en snoei-technieken met jullie door om ervoor te zorgen dat de mooiste planten in jouw tuin of balkon rijker gaan bloeien en langer zullen leven.

Lavendel snoeien
Bijna iedereen heeft wel een lavendel plant in de tuin of op het balkon staan. Deze ultieme zomerse plant brengt vaak fijne herinneringen aan vakanties met zich mee door de typische geur die er vanaf komt. Bij mij groeide hij echter uit tot een enorme struik dus ik  het werd dit jaar echt tijd om deze wat in te perken en er weer een mooie bos van te maken. Lavendel snoei je begin april, de vorst is dan zo goed als geweest. Je knipt de dode bloemen van vorig jaar eraf en ongeveer 3cm van de top af. Door lavendel goed te snoeien, krijgt hij een mooie bossige vorm en groeit hij mooi vol. Wat ik ook een mooie gedachte achter het planten van deze struik vind, is dat het ervoor zorgt dat de Bij weer terug komt in onze tuin en dat zorgt weer voor bestuiving van andere bloemen en planten.

lavendel snoeien

Hortensia snoeien
Een hortensia is een krachtige struik met mooie grote bloemen, waarvan ikzelf het leuk vind om af en toe wat grote takken af te knippen en die binnen in een vaas te zetten. In mijn tuin werd ook deze struik aardig groot en wilde ik hem terug snoeien en er weer een compacte mooie struik van te maken. Deze struik is vaak wel heel mooi als deze wat groter is, dus deze snoei je niet zo diep terug maar de takken knip je terug tot de helft of zelf tot een derde.

hortensia snoeien

Mijn tuin is Lente-proof, hebben jullie ook zo een fijne plek om van de lente te genieten?
Ik hoor graag jullie tuin-tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*