Tarte tatin maken

Tarte tatin maken

Een traditionele Hollandse appeltaart, daar ben ik echt gek op. Maar wat ik nog nooit had gemaakt is een Tarte tatin van appels.

Tarte Tatin is een “Appeltaart op z’n kop” en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron, Frankrijk.” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tarte_tatin)

Ik ga jullie het recept beschrijven dat ik heb gebruikt en zal zo goed mogelijk uitleggen hoe ik denk dat deze taart ook bij jullie een succes wordt op een feestje of bij de koffie.

Voor een Tarte tatin voor ongeveer 8 tot 10 personen heb je het volgende aan ingrediënten nodig:

tarte tatin ingredienten250 gram bloem en een beetje extra om het deeg uit te rollen
100 gram boter en 2 eetlepels boter voor de karamel
200 gram kristalsuiker
snufje zout
2 eieren
3 appels (mijn voorkeur gaat uit naar friszure appels, bijvoorbeeld goudreinet)
kaneel
citroen
bakpapier
bakvorm ca. 24 cm doorsnede


Het deeg maken

tarte tatin taart makenZeeg 250 gram bloem in een kom. Verdeel 100 gram boter in blokjes in een ander kom. Kneed de boter tussen je vingertoppen zacht. Voeg 100 gram suiker, een snufje zout en de 2 eieren toe aan de boter en meng dit goed, dit kan met de hand maar ook met een mixer. Voeg geleidelijk de gezeefde bloem toe aan het botermengsel en kneed dit met de hand tot een soepel geheel. Verpak het deeg in bakpapier en laat dit vervolgens 45 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

De vulling maken
Ik heb gekozen voor de traditionele vulling van appels met kaneel en suiker en een karamel laagje. Variaties hierop zoals met peren of zelfs groenten of wilde kastanjes zijn ook mogelijk.
Was de appels, schil deze en verwijder het klokhuis. Snij de appels in parten. Besprenkel de appels met citroensap, 2 eetlepels kaneel en een beetje suiker, zoveel als je denkt dat lekker is maar ik zou wat voorzichtig zijn met de suiker omdat er verder in de taart ook suiker zit.

Karamel maken
tarte tatin caramel makenDit vond ik het lastigste onderdeel van het recept, als je het eenmaal een keer hebt gedaan valt het wel mee. Neem de tijd voor het karamelliseren, ongeveer 15 minuten, zodat de suiker rustig kan veranderen in karamel en niet aanbrandt.
Doe 100 gram suiker met een scheutje water in een pannetje en verwarm dit rustig door rustig te roeren boven een matig vuurtje. Als de witte kleur van de suiker begint te verkleuren naar geel, draai je het vuur naar beneden en roer je niet meer, maar draai je het pannetje rond boven het vuur zodat op die manier de suiker overal wordt verwarmt. Langzaam kleurt de suiker naar bruin en wordt het vloeibaarder en wordt het karamel. Voeg dan 2 eetlepels boter toe en laat smelten.
Schenk de karamel op de bodem van de taartvorm en verspreid het over de bodem met een lepel
(Let op: de karamel koelt nu af en wordt snel hard en is dan moeilijk over de bodem te verspreiden).

De taart!!
Leg de appels in de Karamel. Nu gaan we het deeg er overheen leggen. Rol het deeg uit op een werkblad bestrooid met bloem, tot een lap van ongeveer 0.5cm dik. Leg het deeg over de taartvorm en druk licht aan. Snijd eventueel overtollig deeg eraf.
Bak de taart in 20-30 minuten in de oven. Wanneer de taart klaar is haal je hem uit de oven en keer je de taart direct om op een bord en laat je hem afkoelen.

De taart is heerlijk als nagerecht met bijvoorbeeld een bolletje vanille ijs, maar ik vond het prima smaken bij een lekker kopje koffie.

Eet smakelijk!! Laten jullie weten hoe het maken van de taart bij jullie is gegaan en hoe hij smaakte??tarte tatin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*