Pannenlappen haken

Pannenlappen haken

Vroeger kon je in elke keuken zelf gehaakte pannenlappen vinden. Als meisje leerde je dat al van je moeder om voor je uitzet te maken. Dus leerde je ook zelf pannenlappen haken. Tegenwoordig heeft het meer een decoratieve functie, maar ook is het een trend om zelf woonaccesoires te maken.

Fem Fab._054Waarom pannenlappen?

De gehaakte pannenlappen zijn niet alleen een gebruiksvoorwerp, maar ook een heel leuk cadeau om te geven. Zo kan een moderne strakke keuken een leuk accent krijgen met ouderwetse gehaakte pannenlappen.

Wat zijn de gebruikte steken en patronen?

De motieven van de pannenlappen zijn eindeloos te variëren. Op de foto’s zie je als voorbeeld een vierkante en een rond gehaakte pannenlap. Ook zijn er diverse randen gebruikt voor de pannenlappen. De basis-steek voor het haken van deze pannenlappen is het stokje.

 

Fem Fab._034De vierkante pannenlappen haken: Dit is een zogeheten granny, een vierkantje wat voor meerdere toepassingen gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld ook een baby-dekentje. Bij de overgang van de kleuren van de vierkante pannenlap wordt op zowel de voorste als de achterste lussen gehaakt en er worden verschillende afwerkrandjes gebruikt.

 

Fem Fab._051De ronde pannenlappen haken: Hier zijn reliëfstokjes gebruikt voor een speels effect. Je kan variëren in kleuren en in breedte van de ronde banen.

 

Tips om de leukste pannenlappen te haken:

Tip 1: Het gebruik van diverse kleuren bij het haken van pannenlappen accentueert de vorm. Als de kleuren worden aangepast aan de kleuren van de keuken geeft het een persoonlijk tintje.

Tip 2: Het mooiste effect krijg je met 100% glanskatoen. Dit maakt de pannenlap soepel en makkelijk in gebruik.

Tip 3: Waarom zou je altijd dezelfde pannenlappen haken? Maak ook eens een setje van twee verschillende vormen met wel dezelfde kleurencombinatie.

Tip 4: Haak in de afwerkrand een lus mee om de pannenlap aan op te hangen in plaats van later een stoffen lus eraan te naaien.

Heb je nog een leuke tip voor het haken van pannenlappen? Laat het ons weten in een reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*