Zelfgemaakte jam

Zelfgemaakte jam

Jam maken

Elke keer als ik lekkere jam had gemaakt en ik erover vertelde in mijn omgeving hoor ik veel ontzag en verbazing in de stemmen. Maar ook “lekker, dat zou ik ook wel eens willen doen” in de ondertoon. Maar begrijpen doe ik het niet, want het is zo gemakkelijk. Waarom zijn er niet meer mensen die zelf jam maken? Echt waar, niets is makkelijker te maken dan jam. Je bent er niet lang mee bezig en je hele huis ruikt heerlijk naar fruit. Alles wat je nodig hebt is:

* half zoete geleisuiker (deze is zoet genoeg)
* 1,250 kilo fruit
* potjes met schroefdeksels

Meer niet! Ja, een pan en een staafmixer.

Bereidingswijze:

Je pureert al het geschilde en schoongemaakte fruit, stopt het in de pan met de geleisuiker, kookt het een aantal minuten (alles staat beschreven op bloedsinaasappel aardbei jamde geleisuiker verpakking), stopt het in de glazen potjes en zet ze op zijn kop om af te koelen (door het afkoelen zuigen de potjes vacuüm en kan je ze een jaar bewaren). Simpel toch?

Tips:

* Combineer 2 lekkere soorten fruit in plaats van 1 soort fruit. Of 3 of 4 soorten fruit natuurlijk.
* Kies je voor aardbeien of frambozen? Koop deze dan uit het vriesvak. Voor jam hoeft de vrucht er niet goed uit te zien en je betaal je geen ongeluk aan verse aardbeien. De smaak is hetzelfde. Laat ze dan wel van te voren ontdooien en giet eventueel vocht af voordat je de vruchten gaat pureren.
* Vul de potjes met een trechter, zodat het schroefdraad niet vies wordt, ander wordt het openen van de potjes uiteindelijk erg lastig.
* kies eens minder voor de soorten fruit die voor de hand liggend zijn (zoals aardbei, perzik of framboos) en probeer uit (zoals bloedsinaasappel, meloen, kruisbes of druiven). De jam zal verrassend lekker zijn.
* Glazen potjes kan je sparen van bijvoorbeeld babyvoeding of andere etenswaar. Doe deze in de vaatwasser en ze zijn klaar voor gebruik. Wil je “fancy”potjes, koop dan voor 80 cent mooie jampotjes bij de Xenos.

Paasontbijt, paasbrunch of paaslunch

Overal lees ik allerlei benodigdheden die niet mogen ontbreken op een paastafel. Uiteraard worden allerlei soorten lekkere broodjes worden genoemd. Verse jus d’oranje en eieren staan ook in het lijstje, maar zelfgemaakte jam niet. Dan is je paasmaaltijd niet compleet.  Zelfgemaakte jam is zoveel lekkerder dan de jam waar allerlei toevoegingen en E-nummers in zitten. Je proeft veel meer de smaak van het fruit en je eet meer verantwoord met je eigen zelfgemaakte jam. Ik eet niet anders. Bovendien hoef je maar eens in de zoveel tijd jam te maken, want met bovenstaand recept heb je gelijk 5 of 7 potjes (afhankelijk van de maat potjes). En natuurlijk zijn de potjes zelfgemaakte jam ook erg leuk om weg te geven.

Betrek kinderen erbij

Je kan de kinderen er op verschillende manieren bij betrekken, afhankelijk van de leeftijd. Mijn kinderen zijn 3 jaar en 5 jaar en helpen met etiketten maken. Ze zijn bewust van waar de jam van gemaakt wordt, omdat ze helpen met het schoonmaken en pureren van het fruit. Als de kinderen wat ouder zijn kan je ze bewust maken van alle toevoegingen in jam uit de winkel, door de etiketten te vergelijken. Ook leuk is het om vele verschillende smaken jam te maken en er een smaakspelletje mee te doen.

Welke soorten jam hebben jullie wel eens gemaakt? Hebben jullie een absolute aanrader of nog meer tips? Laat het ons weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*