Carrière en kinderen; loopbaanmoeder?

Carrière en kinderen; loopbaanmoeder?

Veel vrouwen moeten nog steeds keuzes maken om een carrière te kunnen combineren met kinderen. Wat is hier allemaal voor nodig? Een partner en meedenkende familie en vrienden zijn niet in de laatste plaats noodzakelijk, want je kan het als moeder niet in je eentje klaren.

Strategie bepalen.

Er zijn verschillende keuzes te maken. De belangrijkste is een balans waarin jij je goed bij voelt. Hieronder worden twee uitersten geschetst, maar vaak kan een combinatie van deze ook heel goed werken.

1) na de bevalling ongewijzigd terugkeren in je baan en vasthouden aan je loopbaanplanning / carrier, of

2) minder werken en prioriteit aan de kinderen en de thuissituatie geven

1. Loopbaan hoogste prioriteit

Veel onderzoeken laten vaak dezelfde resultaten zien, namelijk dat ongewijzigd terugkeren in je functie betekent dat je veel activiteiten moet uitbesteden die ook niet zomaar door de partner kunnen worden overgenomen, zoals kinderopvang. Je kunt ook afspreken met je partner, dat de komende jaren jouw carrier voorrang heeft en de partner daarna weer aan de beurt is. Het is zeker een kwestie van jongleren, als je veel zelf wilt blijven doen om kosten te besparen.

Dit houdt dan bijvoorbeeld in dat,
– familie en vrienden zoveel mogelijk de kinderen opvangen,
– je de boodschappen online doet,
– jouw agenda afstemt op die van je partner, om zelf de kinderen voldoende kwaliteit tijd te kunnen geven,
– geen ruimte voor spontane afspraken,
– etc.

Een valkuil is hier, dat je teveel hooi op je vork neemt. Kijk uit voor slaapgebrek, oververmoeidheid, burn-out. Het wordt snel jongleren, waardoor je zaken dreigt te vergeten of sociale activiteiten moet overslaan omdat er geen ruimte en tijd voor is.

2. Thuissituatie hoogste prioriteit

Veel vrouwen maken de keuze om hun carrière tijdelijk op een laag pitje te zetten om meer energie te kunnen steken in familie, een meer inspirerende thuisomgeving voor de kinderen en bijvoorbeeld ook waardering voor rust periodes.

Dit houdt ook in: eentonigheid en opnieuw bepalen wat voor jou succes en geluk betekent.

Moeder en dochterWat te doen?

Eigenlijk doe je het nooit verkeerd. Het belangrijkste is dat je voor jezelf een situatie creëert, waarbij je energie opdoet en je dus lekker in je vel zit. Dat kan in bepaalde periodes van je leven verschillen en is dus flexibel. Je kunt een aantal jaren voor je carriere gaan en met passie je ambities waarmaken, waarbij je voor je gevoel voldoende kwaliteit tijd in je privé leven stopt. Dan kan je ook een langere periode een hogere prioriteit geven aan de opvoeding van de kinderen en je sociale contacten. Een loopbaan kan ook flexibel verlopen, echter is het nooit aan te raden om ontslag te nemen.

Kortom:

Iedereen moet voor zichzelf de juiste balans opmaken, waarbij (familie-)geluk en succes gewaarborgd zijn. Dit is soms wel even zoeken, maar samen met je partner en goede afspraken met je werkgever moet het zeker lukken. Heb jij je balans gevonden? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*