70 jaar vrijheid
bron: feestcommissie1928.nl

70 jaar vrijheid

Als kind  werd ik op 4 mei altijd naar binnen geroepen, verplicht om 20:00 op de bank te zitten en dan even stil te zijn. Maar waarvoor? Als kind had ik al veel vragen en vroeg ik mijn oma naar haar verhalen. Tegenwoordig kijk en lees ik over de oorlogstijd in Nederland. Dat wij nu in 2015 al 70 jaar in vrijheid mogen leven is iets dierbaars en om door te geven aan alle volgende generaties.

Tweede wereldoorlog

Het is lang geleden, de generatie die deze oorlog heeft meegemaakt is ons langzaam aan het ontvallen. Maar het zal nooit worden vergeten. Dankzij de monumenten, boeken, films, musicals en veel meer zullen we altijd herinnerd worden aan de oorlog. Het zijn allemaal waargebeurde verhalen of gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Mijn tips om te lezen of te gaan zien:

IMG_0782 Tip 1: Het boek – Daar spreken wij nooit over – van auteur Ijdo J. Groot. Uitgegeven door de  oorlogsgravenstichting.

Verwerking van oorlogsleed van nabestaanden en militairen over de strijd rond    de Grebbeberg, mei  1940. Het is dan ook een aanrader om langs te gaan bij de Grebbeberg. Geloof me het  is overweldigend  om daar te staan bij al die graven en even stil te staan bij de strijd die geleverd is.

dordrecht

Voor de Dordtenaren onder ons is er een nieuw boek uitgegeven dat ik sinds  gisteren thuis heb liggen.

Het boek – Dordrecht, stad in oorlogstijd. Herinneringen 40-  45 – van auteurs Caty Groen en Saskia Lensink.

Het zijn allemaal persoonlijke verhalen van  families in Dordrecht die nooit eerder gehoord zijn. Ik kijk ernaar uit deze te gaan lezen.

Tip 2: Musical – Soldaat van Oranje.

Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema (3 april 1917 – 26 september 2007) die in 1971 zijn oorlogsbelevenissen heeft beschreven in het boek Soldaat van Oranje. De musical is echt een aanrader! Het verhaal, het decor en de cast nemen je mee naar die tijd. In de foyer staat een tentoonstelling waarbij de vraag wordt gesteld ‘kan jij kiezen in de oorlogstijd?’.

Tip 3: Film -Anne Frank; The whole story.

De film laat zien wat een joods meisje en haar familie doen om aan de nazi’s te ontkomen. Dankzij haar dagboek is er nog veel meer te zien en te lezen over Anne Frank en haar leven wat niet langer dan slechts 15 jaar en een paar maanden heeft geduurd. Eigenlijk kan ik alles van Anne Frank wel aanraden. Voor het Anne Frank huis in Amsterdam is het handig om online de kaartjes te kopen.

4 mei, stilte

4 mei is onze nationale herdenkingsdag. Ik zal niet op de bank zitten, maar heb besloten mijn stad Dordrecht in te gaan en de plechtigheid op het Sumatraplein bij te wonen. Ik sta stil bij de Tweede Wereldoorlog, maar sinds ik mensen heb ontmoet in mijn leven denk ik ook aan andere verhalen. Zo heb ik een vriendin die half Indonesisch is en zij vertelde mij over Nederlands-Indië en de Japanners. Sindsdien sta ik ook stil bij dit verhaal. Een vriend van mij werkt bij Defensie en heeft mij in laten zien dat Defensie zich niet alleen inzet voor onze vrijheid in Nederland, maar voor vele andere landen in de wereld. Wij hebben het geluk dat we nu al 70 jaar in vrijheid leven, maar anderen zijn geboren in een land waar oorlog nog steeds bestaat. Sindsdien denk ik aan de andere mensen die niet in vrijheid leven en denk ik aan onze mannen en vrouwen die zich inzetten en degenen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van deze mensen. Ik sta op 4 mei om 20:00 hier even bij stil.

5 mei, 70 jaar vrijheid

Dit jaar 2015 leven we in Nederland al 70 jaar in Vrijheid. Toentertijd ging men massaal de straten op en werden de militairen onthaald als helden. Er werd veel gedanst en muziek gemaakt. De bevrijdingsfestivals bestaan dit jaar alweer 25 jaar! Traditiegetrouw worden ieder jaar 3 artiesten met helikopters van Defensie langs de 14 bevrijdingsfestivals gevlogen. Bij de eerste editie in 1991 vloog er slechts één helikopter die de Terschellingse artiest Hessel toen rondvloog.

Ik werk in het Erasmus Medisch Centrum en dinsdag 5 mei is voor mij een werkdag. Echter, ‘s-avonds zal ik zeker vieren dat we 70 jaar in vrijheid leven! Wat ga jij doen op 5 mei? Laat het me weten in een reactie hieronder en laat lezers meegenieten met jullie vieringen van 70 jaar vrijheid.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*